Niels bezoekt wijnhuis Montes in Chili

Niels bezoekt wijnhuis Montes in Chili

– ” toonaangevend in kwaliteit ” –

Montes is toonaangevend in Chili en stond aan de basis van de kwaliteitsslag die het land heeft doorgemaakt.
Aurelio Montes sr. werd hiervoor gekozen tot meest invloedrijke wijnmaker van Chili.

In 1987 was het Aurelio Montes en 3 partners die het initiatief namen om een wijnbedrijf op te starten met als doel de volledige potentie van Chili als wijnland te benutten en de hoogst mogelijke kwaliteit wijn te produceren. Dat is inmiddels aardig gelukt, Montes is een van de absolute topproducenten in Chili en Aurelio werd recent nog gekozen tot meest invloedrijke wijnman van het land. Montes beschikt over 5 wijngaarden. Drie ervan bevinden zich in Curico Valley en twee in Colchagua Valley, samen beslaan zij een oppervlakte van 600 ha. In 2004 is er in Apalta een totaal nieuwe winery gebouwd die volgens de Chinese Fengh Shui filosofie is opgezet. Inmiddels heeft ook Aurelio jr. zijn sporen als wijnmaker verdiend en samen met zijn vader vormt hij een hecht en succesvol team.

Dag 1: Bezoek aan Taita Vineyards in de Colchagua Valley
Rond 11.00 uur arriveerden wij met 2 bussen, totaal 23 wijnliefhebbers, op het Montes’ Archangel Estate. De Taita Vineyards liggen tussen de Coastel Range en de Stille Oceaan. Voornamelijk rode druivenrassen rijpen hier langzaam onder invloed van iets koelere temperaturen. In Chili is de herfst begonnen, het oogsten liep al aardig op z’n eind. Een groot gedeelte van de Carmenere moest nog wel geplukt worden en hier hebben wij een handje aan mee geholpen. Op het Montes’ Archangel Estate worden voornamelijk Icon Wines (topsegment) geproduceerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 2: Bezoek aan Winery en Vineyards ”Finca de Apalta” in de Colchagua Valley.
10.00 uur arriveerden wij op de winery en met 2 safari-trucks verdwenen wij tussen de wijngaarden. Alle druivenrassen kwamen voorbij tijdens de tour en zo nu en dan stond je versteld van het mooie uitzicht. Werkelijk waar genieten geblazen! Vervolgens mooie rondleiding door de winery. De nieuwste technieken worden toegepast en ook wordt er gewerkt volgens de Chinese Fengh Shui filosofie. Dit uit zich vooral in de Barrelrooms waar de beste wijnen rijpen naar het geluid van Gregoriaans gezang, zeer indrukwekkend. Na de rondleiding en proeverij hebben we mogen genieten van een heerlijke lunch in het restaurant van Francis Malmann. In Chili een grootheid, goed voor een groot aantal onderscheidingen en bekend van een NETFLIX aflevering ”Chef’s Table”. Na de lunch werd er tijd vrijgemaakt om de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax te bekijken ;).

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 3: Bezoek aan Zapallar Vineyards in Aconcagua Valley.
Om 08.00 uur reden wij weg vanuit ons hotel in Santa Cruz. Ongeveer 4 uur rijden tot wij aankwamen bij de Zapallar Vineyards gelegen in de Aconcagua Valley, ongeveer 180 km ten noordoosten van Santiago en dichtbij de Stille Oceaan. Aurelio Montes sr. heeft hier als eerste en enige wijngaarden aangeplant en dit bleek al snel een schot in de roos. Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir gedijen hier uitstekend door de koude lucht afkomstig van de Stille Oceaan. De druiven afkomstig van deze wijngaarden worden voornamelijk gebruikt voor de Outer Limits Range. Een aantal wijnen van deze range zullen wij zondagmiddag 10 november presenteren op onze najaarsproeverij bij de Anna’s Hoeve. Na ons bezoek aan de wijngaarden zijn wij doorgereden naar het kustplaatsje Vina del Mar, hier hebben wij heerlijk uitgebreid geluncht en wederom van het prachtige uitzicht genoten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik heb totaal 5 dagen met een groep van 23 wijnliefhebbers een prachtige trip gemaakt door het veelzijdige Chili. Naast alle bezoekjes aan wijngaarden en winery hebben wij mogen genieten van heerlijk eten en goede wijn. In de hoofdstad Santiago hebben wij te voet, natuurlijk met gids, een flink aantal kilometers afgelegd en op heel wat mooie plekken geweest. Ook zijn wij in het Andes gebergte geweest waar wij langs smalle bergwegen uiteindelijk op 2500 m bij een groot stuwmeer aankwamen.. wat een plaatje! Een hele belevenis en een trip om nooit meer te vergeten!!

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.