Laphroaig| laphroaig_meta_imageIslay

De distilleerderij van Laphroaig ligt in Port Ellen in het Zuiden van het eiland Islay. Laphroaig is een Keltisch woord dat ‘de mooie kom bij de brede baai’ betekent. Een mooie plek waar Laphroaig experimenteert om de smaak van historische whisky’s terug te krijgen. Zo hebben ze recent een kleiner vat in gebruik genomen om de smaak van de whisky van honderd jaar geleden terug te vinden. Deze zoektocht is misschien ook wel de reden dat Laphroaigh in 1994 een Koninklijke goedkeuring kreeg van Prins Charles, die persoonlijk door de prins werd uitgereikt.

 

10yo

Laphroaig 10 years Old

Laphroaig 10 years Old is een single malt whisky van het afgelegen eiland Islay. Tijdens het maken van Laphroaig wordt gemoute gerst boven brandende turf gedroogd. Aan de rook van deze turf, die gewonnen wordt op Islay, dankt Laphroaig zijn kenmerkende rijke smaak. Zowel de geur als de smaak zitten bomvol rook. Verder is de smaak verrassend zoet met een hint van zout. Heerlijk.

 

15yo
Laphroaig 15 years Old, 200th Anniversary Edition

De Laphroaig 15 years Old, 200th Anniversary Edition is een eerbetoon aan het 200-jarig bestaan van het merk Laphroaig. De whisky is diepgoud van kleur, vol van smaak met tonen van hout, turf, noten en zoetigheden. De afdronk is rond, droog en lang.

 

Quarter Cask
Laphroaig Quarter Cask | (Niet voorradig)

Doordat de kleinere Quarter Casks (125 liter) een ruwe 30% meer houtcontact verzorgen ten opzichte van de standaardvaten, wordt het rijpingsproces een stuk intensiever. De extra invloed van het eikenhout geeft eerst een zachter, zoeter karakter aan de smaak van de whisky, waarna de kenmerkende turfrook – tekenend voor Laphroiaig – binnen komen stormen.

 

Laphroaig Triple WoodLaphroaig Triple Wood

Laphroaig Triple Wood wordt op 3 soorten vaten gerijpt: eerst in Amerikaanse eiken ex-bourbon vaten, dan in kleine 19e eeuwse Quarter vaten en als laatst in speciaal geselecteerde Europese eiken Oloroso sherry vaten. Het wordt gebotteld op 48% en is non-chill gefilterd. De smaak is een zachte mix van zoete rozijnen, romige abrikozen en een licht vleugje rook. Met een druppel water komt de turf gevolgd door complexe aroma’s van citrusvruchten en kruiden direct naar voren.

  • Whisky